NPP Kosířské lomy, 30.3.2018

Pojďme se ohlédnout za posledním z březnových vycestování. Místem tohoto přistání se stala, jak už název prozradil, národní přírodní památka Kosířské lomy, do loňského března ještě národní přírodní památka Státní lom.

Jak říká tetička Wiki, máme tu co do činění s paleontologickým nalezištěm. To ostatně netvrdí jenom Wikipedie, po chvíli hovoru se známými z blízkého okolí na tohle téma z oněch řečených většinou vypadlo, že "tam jako malí chodili na trilobity". Já tam sice už nic takového neobjevila, ale kyberlezzí kytkožroutské příšeře se tam zalíbilo až moc.

*

*
Od jistého přistání v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem má Dany nutkání prolézat každou díru do skály, protože co kdyby tam byl drak, že jo...

*
Á, výborně. Tady za naší známou skupinkou cestovatelů už konečně můžeme vidět část lomu.

*

*
Budka využila náhlé chvilky klidu a zmizela si na moment oddechnout.

*
A zde máme lom i z druhé strany. Poměrně fotogenické místo, což?

*

*
Na louce nedaleko od lomů rostou během března koniklece. Teoreticky by tam měly vyrážet už někdy začátkem měsíce, ale praxe je trochu jiná a jako ostatně u všeho záleží na počasí. Letošní březen stál, co se slunce a tepla týče, celkem za velké kulové, proto když jsme tam dorazili koncem měsíce, ještě to nestálo tak moc za řeč... ačkoli nerozvinutá poupata slibovala podívanou hlavně pozdějším návštěvníkům.

*
Tu ho máme zas, příšeru jednu kvítkožravou.

*

*
Zatím se ještě pořád zjišťuje, na co všechno jde a na co ne. Tahle uschlá... velká ochmýřená z-nedostatku-lepších-nápadů-pampeliška bude zřejmě míň oblíbená.

*
A na závěr - proběhla krátká stopovačka Geralta z Rivie. Krátká víceméně proto, že po pár metrech veškeré stopy výskytu zaklínače v těchto místech naráz skončily. I přes jeho známou averzi k užití portálů se tohle řešení jeví asi jako nejlogičtější...



Na podobné téma:

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

(nejen) Korálkový speciál

Do hospody přijde netopýr, čarodějnice a hraběnka...

Korálky - nové projekty, pt. 14