CHKO Litovelské Pomoraví, 25.3.2018

Po zhruba půlroční odmlce se v téhle rubrice zase něco děje! Na druhou stranu, tohle mělo vyjít tak před dvěma týdny a já to nějak zazdila. Ééé...

Poslední březnovou neděli jsme se s tím, že nebudeme jenom tak sedět doma, sbalili a vyrazili na Litovelské Pomoraví podívat se po sněženkách. No dobře, to Pomoraví je trochu široký pojem, jedná se o území povětšinou lužních a bažinných lesů mezi Olomoucí, Mohelnicí a částečně i Šumperkem. Co se tedy našeho výjezdu týče, zamířili jsme nedaleko Mladče, tam to máme prakticky nejblíž.

Nevím tedy, jak moc mohu doporučit i jiné části CHKO, každopádně tahle část mezi Mladčí a Novými Zámky zaujmout dokáže. Brzo na jaře stoprocentně, ale řekla bych, že i jindy je to parádní místo na krátkou či delší procházku.

Pravda, podle barevnosti fotek to moc nevypadá, ale my zrovna vychytali ne-úplně-ideální počasí. :D


*
Není to sice úplně všude, ale na hodně místech sněženky rostou tak zhusta, že tvoří celé koberce. A naživo je to něco opravdu úžasného, byť to na fotkách zdaleka nevynikne.

*

*
Jo, pořídila jsem na loňském WhoConu nového člena bandy - je to kyberlez a žere kytky. :D

*
Nakonec, když už jsme tam teda byli, jsme se zašli podívat i na zámek v Nových Zámcích (češtinářsky je ta věta strašná, ale co se dá dělat, tak to bylo). Patřil Lichtenštejnům, jde o pozdní baroko s empírovou přestavbou, ale prohlídkový okruh tam nevedou - dnes se v objektu nachází ústav sociální péče. Park je ovšem volně přístupný.

*

*

*
A máme tu poslední zastávku - obelisk zvaný Komín, jednu z několika stavbiček z doby Lichtenštejnů. Představte si něco jako Lednicko-valtický areál, ale v mnohem menším měřítku (HODNĚ menším, tady je těch salet jenom pár).


Tak, pro dnešek to bude asi vše, radši bych to už nedráždila. Mám nachystané ještě jeden (nebo dva? *mrk mrk*) články s výletnickou modrou budkou a jejími cestovateli, proto... Těšte se. :D


Na podobné téma:

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

(nejen) Korálkový speciál

Do hospody přijde netopýr, čarodějnice a hraběnka...

Korálky - nové projekty, pt. 14