Arboretum Bílá Lhota, 27.8.2017

aneb Jak jsme zase vyletěli... výletovali... výletnili... eh, co už.

Posledního srpnového víkendu jsme se chytili na pevno a vyhlásili rodinný výlet do (relativně) nedalekých Loštic. Původní plán sice zněl "Synagoga a hřbitov", ale znáte to, jak rychle se plány dokážou měnit. Možná že jste slyšeli, že Loštice jsou známy výrobou tvarůžků, dokonce jste někdy nejspíš slyšeli o tamější tvarůžkové cukrárně (což je podle mě už fakt úchylný). Krom toho tam mají i muzeum historie tohoto... hm... HODNĚ aromatického sýra, což se stalo dalším bodem našeho putování.

Každopádně titul "šité horkou jehlou" si zasloužil poslední, nebo v pořadí návštěvy také první, cíl cesty - arboretum Bílá Lhota. To bylo: "A tak jo, mohli bychom. Stejně jsme tam byli naposledy před třiceti lety." "Ha, a já nikdy." Každopádně ještě nemáme na jednoho tamního místního, který, cituji, "tam nebêl od válkê, co bê tam takê dělal?" :D

Arboretum vzniklo původně jako zámecký park, přičemž dnes z onoho zámku je jen taková pramálo vzhledná bouda, která by se dost možná vešla i k nám na dvorek. Největší proměnou park prošel někdy ve dvacátých letech minulého století, kdy se o změnu jeho podoby výrazně postaral pan Quido Riedl, který tam nechal navozit spoustu druhů stromů nejen z Čech, ale i ze zahraničí nebo zámoří. Arboretem se pak park stal v šedesátých letech... A funguje tak dodnes.



*

*
Ta omlácená budova za rybníkem je již zmíněný zámek, prosím.

*

*
Daenerys se rozhodla, že neustálý chlad sílící zimy v Západozemí už jí leze na nervy, a tak vřele uvítala změnu prostředí.

*

*
I existence Zeměplochy se dokazovala... I když očividná nepřítomnost slonů mluví jasně proti.

***
A malý bonus na konec.
Ještě v červenci jsme si s tátou zajeli na zámek v Náměšti na Hané, a já vzala Bandu s sebou. Nicméně chvíli před naším příjezdem pršelo... A okolí zámku se ukázalo jako celkem fádní, tudíž je jen jediná fotka - z přistání před branou.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

(nejen) Korálkový speciál

Do hospody přijde netopýr, čarodějnice a hraběnka...

Korálky - nové projekty, pt. 14