Boskovice, 18.9.2016

A tady KO-NEČ-NĚ přichází poslední článek, jímž doháním svoje resty :D

Boskovice máme v podstatě co by kamenem dohodil (a zbytek došel), ale o tom, že se zde nachází bývalé ghetto a i židovský hřbitov (logicky), jsem se dozvěděla vlastně až někdy před loňskými prázdninami. A tak jen co jsem dojela z Prahy, naplánovali jsme si sem rodinný krchomilský výlet.

Židovské město v Boskovicích, jedno z nejzachovalejších v republice, existovalo zhruba od 14. století, od století 16. se významně rozrostlo a ghetto jako takové vzniklo až o dvě století později. Za války byli téměř všichni jeho obyvatelé deportováni a zpět se jich vrátilo jen zhruba 20. Můžete zde najít jedinou přístupnou zachovalou mikve (rituální lázeň) na Moravě. Taktéž je tu možnost navštívit zrekonstruovanou synagogu s nádhernými freskami s (nejen) florálními motivy.

Hřbitov tu existuje od století sedmnáctého, dnes se už nevyužívá. Přibližně ve středu stojí kompletně zrekonstruovaná, nebo spíš nově postavená, obřadní síň. Z původní se dochovaly jen dvě desky s modlitbami - jedna za mrtvé (Kadiš), druhá určená těm, kdo nenavštívili hřbitov déle než 30 dní.

Jsou tu dvě brány - jedna pro návštěvníky, druhá pro pohřební vůz.

Roku 1922 tu byl odhalen památník padlým v první světové válce.

*


*
Tady můžete v trávě vidět zbytky těch úplně nejstarších náhrobků (a vzadu obřadka)

*

*

*

*

*

*

*

*

*
Krchomila v akci.
I když to vypadá lehce neuctivě, věřte mi, na hřbitovech se chovám s co největší pietou a respektem (je-li to při mém "hobby" možné) - nešlapu po hrobech, otrhávám z náhrobků břečťan, nesměju se nahlas a vůbec se snaží být tak potichu, jak to jde.

*

*

*

*

*

*

*

*


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

(nejen) Korálkový speciál

Do hospody přijde netopýr, čarodějnice a hraběnka...

Korálky - nové projekty, pt. 14