Irma... a nejen ona...

 Už by to zase po čase něco chtělo, že? 

Ten pocit, když máš za sebou jen tři hodiny spánku, nemělas ještě ranní kafe a Weber už mele nějaký pitomosti...

Náhodný kousek lore, yay!

Irma se nikdy nebyla ve straně. Její otec nicméně ano, dokonce platil i za celkem prominentního člena s přáteli na důležitých místech,a tak nikoho ani nenapadlo, že jeho jediná dcera možná nebude až tak nadšenou podporovatelkou režimu. 

Navíc se - po jistém velice traumatizujícím zážitku v lednu '42 - rozhodla, že bude proti nazi režimu bojovat tak, jak jen to bude v silách a mezích možností dosažitelných jedné osobě. 


*

Fancy šaty

Nějakou dobu po válce se raz za čas objevila v některém z komunisických satirických/humoristických časopisů - samozřejmě v nepříliš příznivém světle - jelikož byla prakticky všechno, co na východě kritizovali:

Je z bohaté rodiny

Ze západního Berlína

Kapitalistka - zdědila otcovy podniky

Omilostněný válečný zločinec - koho zajímá, kolik lidí zachránila, dělala dozorkyni v koncentráku, ne?!

Vzala si Američana - a co hůř, syna imperialistického generála, in universo poměrně známého jména...

Tahle žena je zkrátka pro východní karikaturu dokonalá.

A co hůř - co komunistická propaganda nedokáže překousnout - Irma sice je kapitalistka (dokonce jedna z nejbohatších lidí v západním Německu), ale vydává velkou část toho svého majetku na cizí dobro. Po válce začala s rodinnými financemi podporovat ve velkém různá sdružení bývalých politických vězňů, pozůstalé po obětech války... a tak podobně.

... vypadá jako Marilyn. No jo, mohlo mi to dojít dřív. Diamonds are girl's best friends, anyone?


 *

B1

Tohle je úplně mimo příběh. Vyrobila jsem vlastní outfit meme za použití nejčastějších kombinací, které běžně nosím. Neplánovala jsem to pro vlastní potřebu, ale ejhle, přece jen mi na to někdo poslal request...


 *

 "Felt cute, might commit some serious crimes against the Reich later"

... and then - well - he did. 

Dáme si teď pro změnu Isaaca. Šlo o sabotáž ve zbrojovce (jedné z těch, které patřily Irminu otci), naplánovanou odbojářskou skupinou Die Schwarze Katze. Ještě z dalšími dvěma členy skupiny vyhodili do vzduchu část montážní haly. Netřeba dodávat, že Herr Fawller z toho radost úplně neměl. 

Nicméně, ve finále celá akce dopadla jako značné fiasko. Isaac i se zbylými dvěma komplici byli chyceni a posláni jednosměrně nach Dachau, a přes další dvě "zařízení" nakonec do Auschwitzu. Kde se po mnoha letech setkal s Irmou a začali společně plánovat útěk. Což by ale byl příběh na jindy.


*

A zakončíme to těmito dvěma obrázky matek předchozích zmíněných v době, kdy se obě teprve seznámily s láskami svého života (cca 1914, čerstvých 15-16)

Sara Rosenstein, geboren Sonnenmark


&

Marie Hedwiga Fawller, geboren von Gerhardt

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pro srovnání: 2013 vs 2023

Do hospody přijde netopýr, čarodějnice a hraběnka...

Korálky - nové projekty, pt. 14