Invading Iceland 2019 aneb Jak jsem si vyletěla pro draka

Já jsem ŘÍKALA, že se k tomu vrátím! Sice se stylovým zpožděním & nikdo si ten slib nepamatuje, protože to nikdo nečetl, ale je to nakonec tady!

Jak asi název (a několik narážek ve starších článcích) naznačuje, byla jsem na Islandu. Vůbec netuším, jak přesně na to došlo, ale beztak při některém setkání se spolužačkami z některé z nás vypadlo, že "tam je pěkně a mohly bychom se tam podívat." Jo, myslela jsem si, srandičky, srandičky a skutek utek'... jenže se potom nějak stalo, že cca o rok později jsme seděly v letadle nach Keflavík & ani jedné ne a ne dojít, že se to skutečně děje.

Co si budem, Island je módní záležitost (a nejen kvůli Hře o trůny, z níž se zde natáčelo celkem dost scén). A právě kvůli tomu nemám zrovna moc v plánu tenhle článek koncipovat nějak ukecaně či informativně. Jak se říká, obraz stejně vydá za tisíc slov.

/1/ Hallgrímskirkja, Reykjavík, 27.7.
V Reykjavíku jsme to zapíchly hned po příletu... tedy, respektive hned potom, co nám vydali auto (přiletěly jsme o půlnoci a cca do šesti ráno jsme si hrály na Terminál).
Takže tady můžete vidět nejvyšší kostel ve městě... a konec konců v celé zemi.
Mimochodem, kousek odtud je pekárna, kde dělali fakt luxusní skořicové šneky :D

*


/2/ Öxarárfoss, NP Þingvellir, 28.7.
Kdybych chtěla říct, že jsme si celou cestu plánovaly, budu kecat. Tak kupříkladu sem jsme se dostaly díky objížďce :D
V minulosti se tady v té oblasti scházely všemožné sněmy... a taky se tu popravovalo. Všemožně za využití okolí - to, že na Islandu moc stromů není, je známá věc, že? Tak co dělat, když je potřeba šibenice a není na ni dost dřeva? Mezi skály s tím!

*
/3/ Drak u Fellsheiði, 29.7.
Teď se motáme dost na jihu, kde je blízko sebe hned několik geoparků a známějších sopek - Katla, Eyjafjallajökull (poblíž které jsme měly domluvené ubytování)... Proto se člověk nesmí divit, že jsou tam i draci.
Ne, vážně.
*
/4/ Skógafoss, 29.7.
Popravdě, myslela jsem si, že na toho draka narazím spíš tady. A proč?
Točila se zde například jedna ze scén prvního dílu osmé série, kdy Daenerys vezme Jona na - doslova a do písmene - výlet na drakovi.
A já se zde poprvé za celé léto spálila (vychytaly jsme zrovna jeden z nejteplejších dní - cca 23°C, chodily jsme tam pomalu v tílkách) :D
*
/5/ Gluggafoss, 31.7.
Poté, co jsme na dva dny kvůli vichru zkejsly na jednom z ubytování, jsme se konečně mohly hnout dál. Tenhle vodopád nebyl překvapivě ani tak daleko.
Tohleto je jen jeho spodní část. Nechci říct, že ta horní nebyla esteticky hodnotná (to je tam nakonec všechno), ale... za tuhle se dalo aspoň vlézt.

*
/6/ Gljúfrabúi/Gljúfrafoss, 1.8.
Tenhle vodopád (předposlední, slibuju) je taková dobrá schovka. Kdo si ho chce pořádně prohlédnout, musí to vzít skrz vodu.

*
/7/ Jökulsárlón, 1.8.
Čili doslova Ledovcová laguna. Pakliže jako turista nevíte, co s penězi, pořádají se tam vyjížďky na lodi přímo mezi kry. Nám stačila vycházka po břehu. A viděly jsme tuleně.

*
/8/ Vrak letadla Dc-3, 2.8.
Cituji mamku: "Takže tímhle se vracíte?"
Ne, mami, samozřejmě že ne. Jedině s Air Tučňák, sheesh...

*
/9/ Kráterové jezero Kerið, 3.8.

*
/10/ Gejzír Strokkur, 3.8.
Prská na čas, opravdu. Plus mínus každých 10 minut. A stejně se lidi pokaždé leknou.

*
/11/ Gullfoss, 3.8.
Začali jsme největším kostelem, tož to zakončeme největším vodopádem.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pro srovnání: 2013 vs 2023

Do hospody přijde netopýr, čarodějnice a hraběnka...

Korálky - nové projekty, pt. 14