Nový Jičín, 5.7.2017

Opět dávám průchod svým krchomilným choutkám.

Jakmile jsem na konci června skončila na zámku a na začátku července nastaly ty volné dny, sedli jsme s tátou do povozu a vyrazili "nach Neutitschein", do města spojeného s Karlem Krylem, generálem Laudonem a mojí rodinou, jelikož mi papá slíbil návštěvu tamního hřbitova.

Cesta tam byla zajímavá sama o sobě, protože jsme tak nějak zjistili, že většina starých cest už neexistuje a museli jsme tak projevit obdivuhodnou kreativitu, jelikož nedisponujeme dálniční známkou (hehe...). Naštěstí jsme to brali s humorem: "Až budeme v Žilině, asi jsem blbě zabočil..." :D 

No jasně, zahnul blbě v Hranicích, ale cesta na Slovensko se nekonala, ve ValMezu jsme nabrali správný směr, střihli jsme to Hodslavicemi (rodištěm dědy a Františka Palackého) a do N. Jičína jsme přijeli sice z opačné strany, ale byli jsme tam.


Areál hřbitova je vskutku rozlehlý, dělí se na dvě rozsypové loučky - běžnou a anonymní -, kolumbárium, deset čtvercových bloků a čtyři bloky trojúhelníkové, takzvané Lesní části A & B. Po obvodu stojí několik velkých hrobech, na jedné straně hlavně továrnické, na druhé různých německých rodin (NJ spadal pod Sudety, české a německé obyvatelstvo tam mělo celkem vyrovnané počty).


*

*

*
*

*

Pro zajímavost - nápis v rohu v detailu:

*
Maličká cedulka zapíchnutá vedle hlásá: "Bride to be"

*
Jeden z bloků slouží jako lapidarium, čili odkladná plocha pro staré (neplacené) náhrobky.






*

*

*

*

*

*

*

*

*

*


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

(nejen) Korálkový speciál

Do hospody přijde netopýr, čarodějnice a hraběnka...

Jarní (mini)výlety