Jeruzalém na Labi a okolí - kostnice Sedlec, 29.8.2016

O prázdninách se mi taky mimo jiné povedlo konečně se podívat do kutnohorské kostnice.

Nachází se pod kaplí hřbitova v Sedlci, což je okrajová část KH. Kaple je původně gotická s barokně-gotickou úpravou Jana Blažeje Santiniho-Aichela z 18. století, ze stejné doby pochází i naaranžování kostí dole v kostnici.

Dneska je z toho samozřejmě obrovská turistická atrakce. Přitahuje pozornost lidí téměř ze všech koutů světa, aspoň to bych řekla podle toho, koho jsem viděla, potkala a slyšela, když jsem tam byla (a taky stojí za zmínku fakt, že když si chtěla koupit vstupenku, prodavačka do ní začala valit německy).

Taky mě zaujala další věc - zrovna v dobu, kdy jsem tam byla, probíhaly okolo zdí kaple vykopávky. Stála jsem tak blízko výkopu, jak mi to lešení, náhrobky a jiné zábrany dovolovaly, a koukala jsem archeologům pod ruce, jež zrovna odkrývaly krásně kompletní kostru.
Heh, pořídila jsem si tam malou Memento Mori lebčičku na knihovnu :D

Tohle je vyvedeno v chodníku přímo před hřbitovní branou.

*


*

*

*
Takhle v rohu ve vitrínce bylo několik lebek s datací do doby husitských válek, které ukazují různá zranění. Dost snadno se taky dá poznat, jestli právě ono zranění bylo příčinou smrti. Pokud mělo zaoblené okraje, onen dotyčný na něj nezemřel (nebo aspoň ne hned), došlo i k nějakému zhojení.
Když je okraj ostrý, šlo o instakill.

*

*

*

*
Suverénně nejděsivější obyvatel krypty.

*

*

*
Chyběl zde zrovna bohužel ten známý lustr, ale počítám, že asi bylo nutné ho zrestaurovat.


Na infotabuli o chybějící výzdobě totiž nefiguroval. Docela mě dostalo, že na ní psali o tom, že si turisti sem tam nějaký ten úlomek či přímo celou lebku odnesli domů. No tak. Proč by někdo měl doma chtít mít kus dávno mrtvého člověka, kterého ani neznal?
*
Tohle už je z interiéru kapličky. Je taková skromnější, ale zase tam nebylo takové dusno a mraky lidí (živých i mrtvých)

*
A kaple zvenku:

***
Příště na vás chystám ještě jednou Sedlec, tentokrát z kláštera.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

(nejen) Korálkový speciál

Do hospody přijde netopýr, čarodějnice a hraběnka...

Korálky - nové projekty, pt. 14