Jeruzalém na Labi a okolí - Kolín, 28.8.2016

Polabská fotobonzace, část druhá.

V neděli, t.j. hned příštího dne po výletu do Kutné Hory, jsme s bratrancem sedli na kola a vyrazilisplnit plán, který jsme spatlali před dvěma lety, kdy na to bohužel už nevyšel čas. Šlo o návštěvu bývalého židovského ghetta v Kolíně a dvou hřbitovů (o tom ale až příště, budou mít samostatný článek)

Židovská komunita v Kolíně existovala někdy od poloviny 14. století a za staletí své existence byla i poměrně významná. Její zánik bohužel přišel s WW2 a i když se později objevily pokusy o obnovení obce, nevyšlo to.

Pokud se budete chtít jít podívat do synagogy nebo na některý ze dvou židovských hřbitovů (nebo všude, pokud máte čas), musíte si to zajít domluvit na Informace. Tam vám vydají buď klíče (hřbitovy) nebo vstupenku (synagoga).

Ale už to nezdržujme a pojďme.

Nejdřív letmý pohled na bývalé ghetto, v pozadí věž gotického chrámu sv. Bartoloměje


*


*
A konečně se dostáváme do synagogy. Stavba je barokní a stojí na místě jiné, starší. Dnes už neslouží modlitebním účelům, nýbrž kultuře.

*
Vinná réva má symbolizovat původní izraelské kmeny. Tento motiv se hodně objevuje i na náhrobcích.

*
Původní opona před výklenek na Tóru (čili aron ha-kodeš)(který bohužel vyfocený nemám, jelikož byl zaskládán lešením kvůli probíhající rekonstrukci)

*
V přízemí byl prostor pro muže, nahoře zase ženská galerie.
A mimochodem, málem mě kleplo, když jsem se otočila, jako že udělám fotku, a uviděla tam tu postavu (cosi jako golema, jak jsem zjistila, když jsem vyšla nahoru) :D

*
Na následujících dvou snímcích uvidíte různé příslušenství k Tóře:

*
To "divný drbátko" možná někteří znáte z filmu Maharal. Říká se mu jad a používá se při předčítání z Tóry, protože na posvátné svitky se nesmí sahat holou rukou.

*

***
Příště se v této sérii můžete těšit na poněkud morbidnější téma sedlecké kostnice a taky oba zmíněné hřbitovy.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

(nejen) Korálkový speciál

Do hospody přijde netopýr, čarodějnice a hraběnka...

Korálky - nové projekty, pt. 14