Prostějov (5.6.2016)

V neděli jsme potřebovali zajet do Prostějova něco si zařídit na benzínce, která se čirou náhodou nachází přímo naproti židovskému hřbitovu. Věděla jsem, že ta věc, kvůli které jsme dojeli, nebude vyřízená zrovna hned, a tak jsem si tam na chvíli odskočila.

Před WW2 byla v Prostějově silná židovská komunita, svého času prý druhá nejpočetnější na Moravě. Myslím, že někomu by mohlo něco říkat i jméno Edmund Husserl - prostějovský rodák, filozof a zakladatel moderní fenomenologie.

Na hřbitově se dnes už nejspíš nepohřbívá, ačkoli nejčerstvější datum, které jsem našla, byl rok 2011. Soudíme-li však podle stavu, v němž se místo dnes nachází, řekla bych, že předpona "ne-" je na místě.
Ale pojďme dál:



*

*
Hřbitovní zeď poskytuje dostatek materiálu ke hře Najdi náhrobek.

*
Tenhle památník obětem válek se nachází přibližně ve středu hřbitova...

*
... a zde je detail onoho nápisu:

*

*
Nedávno bylo tam vzadu vykáceno takové docela děsivé houští. Ono vůbec v momentě, kdy zajdete za obřadní síň, slyšíte vlastně jen svoje kroky, jinak nic. A teď si představte, že takhle jdete v tom tichu, tmě, okolo vás zarostlý les, snažíte se pokud možno nešlápnout na žádný hrob... a najednou na vás z toho houští vyletí zajíc :D

*

*

*

*

*

***
Věřte, že jde skutečně jen o malý zlomek. Krásných a zajímavých hrobů se zde nachází o dost víc, a to nemluvím o interiéru obřadní síně (která zrovna byla zamčená a já tam nakukovala absolutně neslušně klíčovou dírkou a mezerou pode dveřmi... naštěstí zezadu, takže mě nikdo neviděl...) Chtěla bych se někdy šiknout k tomu, že by bylo odemčeno (protože se docela bojím jít zeptat správce hřbitova. Mám pocit, že ho ještě nikdy nikdo neviděl :D )

Náhrobní symbolika je zde taky poměrně pozoruhodná, jenže jí ještě nerozumím natolik, abych o tom mohla někoho poučovat. Proto to nechám na těchto stránkách - zde nebo zde.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

(nejen) Korálkový speciál

Do hospody přijde netopýr, čarodějnice a hraběnka...

Korálky - nové projekty, pt. 14