Fotoreportáž č. 5 - KL Auschwitz, část 4

Pokračování fotoreportáže...
Nebojte se, že s tímhle hned tak skončím. Pokud hodlám i nadále dávat po deseti fotkách k jedné reportáži, asi mi to vydrží ještě na pár vydání :D

Ale teď vážně - dneska se podíváme do již zmíněného bloku 11, který fungoval jako takové... vězení ve vězení. Cítila jsem se tam pěkně hnusně a byla jsem ráda, když jsme vylezli ven.
Nechci to dneska nějak obkecávat. Už kvůli tomu, že nevím jak.

1.) "Jedenáctka"

Pokud se vězeň pokusil utéct, opatřit si nějaké jídlo navíc či... já nevím... třeba se zm*dovi esesáckému nějak znelíbil, šel sem. V podzemí budovy bylo 28 malých cel, do kterých se často muselo narvat cca 7-8 vězňů. Bylo-li provinění obzvláště závažné, šel provinilec buď do tzv. "bunkru" (viz níže) nebo na celu, kde měl jen jednu věc - tmu.
Různé cesty odtud vedly - na popravu, do tzv. "trestného oddílu" s krátkou životností...

*
2.) "Spací hadra"

Na tomhle (a pod tímhle) spali. Takhle nějak to bylo zezačátku, než tam zavedli palandy.
Po osvobození tím zakryli nalezené mrtvé.
*
3.) Palandy

A teď si představte, že na jednom "patře" ležíte s dalšími dvěma či třemi lidmi. A úplně nejhorší to měli ti vespod. Představte si, že ležíte tam dole a většina lidí nad vámi trpí různou formou průjmu. A dole se vyskytuje nejvíc krys. Tak se nedivte, když napíšu, že bylo úplně normální probudit se s tím, že vám něco běhá po obličeji.
Nechám toho, nebo dneska neusnu.
*
4.) Dámská umývárka pro čekatelky na popravu

Vedle jsou záchody. To na tom umyvadle je oblečení, ne ručník.
Ale je to logika jak pojďte na mě zboku. Muset se umýt, i když vás stejně co nevidět zastřelí...
Oknem byste mohli vidět na dvůr mezi bloky 10 (prof. Clauberg zde prováděl sterilizační pokusy na ženách) a 11 (kde byste právě stáli). Je zde zeď, kde by vás možná poté zastřelili. Pokud by vás neoběsili. Čímž se také dostáváme k...
*
5.) Přenosná šibenice

Zjistila jsem, že mám úchylku na focení šibenic. Odsud mám vyfocený nejmíň tři. Z toho jednu hromadnou.
*
6.) "Bunkr"

Taková místnůstka s rozměry podlahy 90x90. Nedá se tam ležet ani pořádně sedět. Leze se dovnitř po čtyřech. A ráno do makačky.
24.5.2015 - tohle je ta druhá věc (aspoň myslím), kterou si dnes už vyfotit nemůžete. V celém podzemí bloku jedenáct platí zákaz focení. Ale doufám, že vás nějak nemystifikuji.
*
7.) Popravovací dvůr

Chtěli-li se zbavit menšího počtu vězňů (menší rozumějte malý počet k nahnání do plynové komory), nahnali je sem a...
*
8.) ...zbavili se jich zde

Odstřelovací zeď.
Neodstřelovali zde jen vězně. Často se sem dostalo i civilní obyvatelstvo. Nebylo například neobvyklé, aby tu postříleli celou rodinu. Postupovali od nejmladšího dítěte, nakonec zastřelili otce.
Nejmladším popraveným bylo malé dítě, které matka držela v náručí. Nejstarší pak asi osmdesátiletá babička i se svým vnukem.
*
9.) Kůl, překřtěný na "Věšák"

Sem by vás přivázali takovým způsobem, že byste si dřív nebo později vykloubili ramenní kluby. A i tak by vás tam nechali viset ještě dlouho...
Těchto "věšáků" tam bylo původně jedenáct, nyní už jen dva. Stále ale můžete vidět stopy po jejich umístění (dlažka s kruhovým otvorem)
***
Tohle je ode mě pro dnešek všechno. Jestli vás fotoreportáže zajímají, těšte se na další.
A btw - něco bych napsala, ale nejsou nápady. Něco o Irmě, ale nevím co. Neporadíte někdo?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

(nejen) Korálkový speciál

Do hospody přijde netopýr, čarodějnice a hraběnka...

Korálky - nové projekty, pt. 14