Praha - starý židovský hřbitov, 15.9.2016

Už zase se nám tu pěkně práší, jak koukám. Chtělo by to nějak oživit, nejlépe napravováním restů. I když... V případě tohohle restu to o oživování zrovna nebude... :D

Vrátím se až do září, a to nejen v tomhle článku. Byli jsme někdy v půlce měsíce na tradičním školním výletě v Praze, kam jezdí každá oktáva z našeho gymplu na "divadelní týden". Čili večer do divadla a přes den po památkách. A jeden den jsme celý věnovali prohlídce židovské čtvrti a logicky i tamnímu známému hřbitovu.

Je možná nejvýznamnější a nejstarší dochovaný u nás, nicméně ač se mu říká Starý, nejstarším známým židovským hřbitovem v Praze byla tzv. Židovská zahrada (i když konkrétně Wikipedie tvrdí, že jde až o druhý nejstarší, mnohem víc zdrojů tvrdí přesně to, co já). Jenže ta už dnes neexistuje ve své původní podobě. Proto se vrátíme k předmětu článku.

Starý židovský hřbitov fungoval někdy od první poloviny patnáctého století, a svému účelu přestal sloužit až za Josefa II., který zde pohřbívání z hygienických důvodů zakázal. Jak už jsem možná psala někdy dříve, v judaismu existuje tradice neporušitelnosti hrobu - to znamená, že když už jste jako židovská mrtvola jednou pohřbeni, ležíte si tam už navždycky. Když dojde místo, vytahají se náhrobky, naveze se nová hlína, staré náhrobky se naskládají zpátky někam blízko k sobě a pohřbívá se vesele dál.

Konkrétně tady už těch "pater" je celkem dvanáct, takže si myslím, že ty hygienické důvody chápete. Proto taky vznikl nový jako součást Olšanských hřbitovů.

A na starý se dnes chodí na prohlídky :D


*


*

*

*
V současnosti se zde nachází zhruba 12 000 dochovaných náhrobků, včetně repliky nejstaršího náhrobku Avigdora Kara, který je známý hlavně tím, že napsal elegii o obrovském a brutálním pogromu na konci 14. století.

*

*

*
Tahle tumba (aka hrob, co vypadá jako domeček) patří Mordechaji Maiselovi, mecenáši pražské židovské obce v době Rudolfa II. Zasloužil se o obrovský rozvoj ghetta, za jeho peníze bylo postaveno dost synagog a taky byla třeba vydlážděna silnice v ghettu, což tehdy rozhodně nebylo obvyklé.

*

*
A tohle je hrob rabiho Löwa. Bohužel, lepší fotku nemám, zrovna nade mnou totiž byla bezpečnostní kamera a já tak nějak... no... fotila na černo :D

*

*

*
Neorománská budova pohřebního bratrstva (Chevra Kadiša) - obřadní síň/márnice.


+ detail na nápis nade dveřmi:


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

(nejen) Korálkový speciál

Do hospody přijde netopýr, čarodějnice a hraběnka...

Korálky - nové projekty, pt. 14